De eed van Hypocrates en medische professionaliteit

Dankzij internet is er veel informatie beschikbaar over lage schildklierfunctie, hypothyreoïdie. Informatie die de patiënt kan voorleggen aan de arts opdat de juiste diagnose kan worden gesteld en een adequate behandeling kan worden gevolgd.

Patiënten worden nog te vaak weggestuurd met de boodschap dat het wel ‘tussen de oren’ zal zitten. Dat het geen schildklierprobleem kan zijn omdat de TSH-waarde normaal is. Of dat persisterende klachten geen gevolg kunnen zijn van de gebruikte medicatie omdat men toch goed is ingesteld.

Maar het is de patiënt die uiteindelijk de expert is wat betreft het functioneren van zijn of haar lichaam. Hij of zij voelt wat er lichamelijk of geestelijk mis is.

Iedere arts heeft de plicht om gezondheid te bevorderen

Artsen die werken met aanvullende protocollen zullen meer geneigd zijn om hetgeen de patiënt voelt serieus te nemen, ook als dat niet direct wordt bevestigd door laboratoriumuitslagen. Artsen die uitsluitend werken volgens de Nederlandse richtlijnen varen vaak blind op de lab uitslagen.

Complementair of regulier, iedere arts heeft de plicht om gezondheid te bevorderen en lijden te verlichten. Dat zweert/belooft iedere medische student op het moment dat hij of zij de artsenbevoegdheid krijgt door het afleggen van de artseneed. De ze eed die artsen afleggen is gebaseerd op de eed van Hippocrates uit ca. 400 voor Chr.
Hij zweert/belooft verder: Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen.
Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen

Doel: gezondheid bevorderen

De arts en de patiënt hebben uiteindelijk hetzelfde doel: gezondheid bevorderen, de arts is dat zelfs verplicht krachtens de eed. Informatie die de patiënt aandraagt, via internet of anderszins verkregen, kan bijdragen aan hetgeen de arts heeft gezworen of beloofd; de geneeskundige kennis van de arts en anderen bevorderen.

De volledige tekst van de eed van Hippocrates luidt:

Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van patiënten voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd. Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen. Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving. Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen. Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk. Ik zal zo het beroep van arts in ere houden. Zo waarlijk helpe mij God almachtig / Dat beloof ik.

Arts kan afwijken van de standaard

Een arts zal mogelijk tegenwerpen dat hij of zij gebonden is aan protocollen bij de diagnosticering en behandeling van ziekten. Dat is waar, maar in mei 2007 verscheen een manifest van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering van de Geneeskunst (KNMG Manifest) en het is interessant om te lezen wat daarin staat over de grenzen van medisch professionele autonomie.
De individuele arts is weliswaar gebonden aan gedragsregels, standaarden, richtlijnen en protocollen maar er is ook ‘vrijheid in gebondenheid’; de arts kan zo nodig afwijken van de standaard.

Maar professionaliteit is ook het vermogen van de arts om, gebaseerd op deskundigheid, voorbij de standaardisatie adequaat te reageren op het unieke van een situatie. Artsen hebben de plicht om zo nodig te beslissen of afgeweken moet worden van de standaard.
Als de arts van de standaard afwijkt zal hij zich daarover moeten kunnen verantwoorden, gebaseerd op zorginhoudelijke deskundigheid en – argumentatie. Medisch professionele autonomie is in die zin dan ook ‘vrijheid in gebondenheid’ en maakt deel uit van de professionele verantwoordelijkheid.

Medische professionaliteit: KNMG manifest

Tekst: Anneke Spaaks

KNMG manifest

Wij zijn onze hormonen

Max Nieuwdorp (1977), internist-endocrinoloog bij Amsterdam UMC beschrijft hij de macht van hormonen op alle vlakken en in alle levensfasen. Wij zijn onze hormonen is goed onderbouwd en toegankelijk geschreven, met ruimte voor anekdotes uit de professionele praktijk.
Lees meer…

Energiek Leven

Van Starkenburg schrijft: dat ze 25 jaar keer op keer moe is geweest door verschillende chronische en tijdelijke aandoeningen. ‘Het woord ‘moe’ deed geen recht aan wat ik voelde en aan de impact op mijn bestaan’, vertelt ze. Wat zich ook herhaalde was de desinteresse van artsen in haar vermoeidheid.
Lees meer…

Genezen met jodium

De schrijver Mark Sircus geeft in dit boek het belang aan van jodium voor de gezondheid en legt uit  wat jodium precies doet en hoe men het zou moeten aanvullen. Jodium doodt onder andere bacteriën en schimmels. Jodium komt onder andere veel voor in vis en zeewier en is overal te koop.
Lees meer…

Donec pellentesque arcu eget ipsum rutrum sodales. Aenean vel sapien imperdiet, sollicitudin elit maximus, vehicula nulla. Nulla iaculis nulla justo, elementum rhoncus nisi tristique eu. Vivamus egestas justo consequat sapien viverra vehicula. Maecenas a metus maximus mauris rutrum vestibulum quis at nisi. Quisque elementum venenatis lacus non rhoncus. Cras ex ex, gravida et pulvinar eu, interdum et eros. Ut maximus ex ac purus condimentum porttitor. Etiam ligula diam, hendrerit ac urna quis, tempor scelerisque quam. Maecenas a lacinia tortor, sed ultricies lectus.

Fusce placerat nec turpis quis pharetra. Mauris in ipsum porta, malesuada nisl a, interdum leo. Cras ullamcorper, mi eu faucibus auctor, lorem orci gravida neque, ullamcorper faucibus mi mauris a ipsum. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Sed ac fringilla nisi. Vestibulum in nisi magna. Maecenas efficitur faucibus elit nec euismod. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Nam eu sollicitudin nunc, a ultricies nisi. Nunc eu lectus tortor. Etiam eu aliquet orci.

Het ‘steentijddieet’ en de schildklier

De mens heeft zich ontzettend snel geëvolueerd van rondtrekkende jager-verzamelaars tot de moderne mens die we nu zijn. Wat ook geëvolueerd is, is ons voedingspatroon.
De oermens at voornamelijk zaken die hij onderweg tegenkwam:
Lees meer…

De relatie tussen roken en de schildklier

Wanneer de schildklier niet snel genoeg werkt kan dit zorgen voor veranderingen in het stemgeluid. Dit is ongetwijfeld één van de klachten die niet in verband wordt gebracht met een te traag werkende schildklier. Mensen die roken krijgen vaak…
Lees meer…

de 10 gezondste producten ter wereld, ook voor mensen met hypothyroïdie

Als we oud willen worden en ons tegelijkertijd jong willen blijven voelen, dan zijn dit de producten die we dagelijks moeten eten…
Lees meer…

Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd

VGNS vindt dat de momenteel gebruikte richtlijnen en argumenten tegen het gebruik van natuurlijk schildklierhormoon niet voldoende steekhoudend zijn en bovendien het gezondheidsbelang van veel patiënten groot onrecht aandoen.
Lees meer (oude site)

Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd.
Ondersteun het werk van de VGNS en word lid!